Met de auto naar Spanje

Je vakantie verlengen

Mijn vakantie begint vaak al weken, soms zelfs al maanden van te voren.
Voorpret!
Ik droom terwijl de regen hier tegen de raam slaat. Ik droom van de plaatsen die we gaan bezoeken, het even niets moeten, je overgeven aan het ritme van het land. Ik droom van een strandtent, een glas sangria met uitzicht op een prachtige baai en hoge golven, de zon op mijn huid. Zal ik nog een slokje nemen, luisterend naar de Spaanse muziek, of zal ik een duik nemen in 1 van de golven?

Auto

En hoe snel en eenvoudig het is om het vliegtuig te pakken naar Girona of Barcelona, als ik wat langer ga, geef ik de voorkeur aan de auto. De manier om je vakantie te verlengen!
Door de regen vertrekkend in een volgeladen auto, kinderen, pubers op de achterbank, met het vooruitzicht 1,5 tot 2 dagen met elkaar op te trekken. Zodra je in België komt, weet je, we zijn in het buitenland. We stoppen zeer regelmatig, maken gekke foto’s, eten onze favoriete vakantieboterhammen en proberen de Starbucks koffie automaten uit bij de Shell stations.

Eten onderweg

Tip! Neem je geen eten mee? Neem dan een goed broodmes mee, en koop bij een benzinestation een lekker stokbrood, wat kaas, ham, of worst. Dit is vele malen beter dan het gemiddelde wegrestaurant-eten. Wil je toch wat anders eten, ga dan even de snelweg af en eet rustig, maar vooral lekker in een echt restaurant, dat is vaak niet duurder. Als je een afslag neemt waar ook wat hotels liggen, dan vind je daar ook meestal snel wat restaurants.

Even praktisch

Natuurlijk zijn er ook zat nadelen, toltarieven, files, smerige toiletten, spugende kinderen, maar toch, dat samen doorstaan, schept ook weer een band. De toltarieven, brandstofkosten kun je van te voren berekenen. Sla pilletjes tegen wagenziekte, flesje wasgel, schoonmaakdoekjes in, verzamel je favoriete onderwegmuziek of luisterboeken en je kunt op reis.

Verkeersinformatie Frankrijk (ANWB)
Verkeersinformatie Spanje (ANWB)

Je kunt via verschillende wegen Frankrijk doorkruisen, het hangt af van de locatie van vertrek en je eigen voorkeur. Zelf gaan wij meestal bij Lille de grens over, en rijden we via Parijs (een glimp van de Eiffeltoren opvangend) over de bijzondere brug van Millau of via Toulouse en Carcassonne (iets minder kronkelig voor de wagenzieken onder ons) naar Spanje. We hebben in veel verschillende Novotels overnacht, altijd prima in orde (2 kinderen tot 16 jaar gratis op de kamer) en een heerlijk ontbijt met vaak een zwembad. Maar er zijn zat andere alternatieven. Bekijk de site Tussenstop om een hotel langs je route te zoeken. Heb je wat meer tijd, rijd dan via Andorra door de Pyreneeën of juist vanaf Argelès-sur-Mer langs de kust naar Spanje. Hele andere routes, maar erg mooi!

Let op!

Bestuurders van personenauto’s en motoren in Frankrijk zijn sinds 1 januari verplicht om in het gebied binnen de Boulevard Péripherique (ook de A6) van Parijs (en verschillende andere steden) een milieuvignet te hebben. Dit geldt ook voor buitenlanders.

Wist je trouwens dat je niet met slippers, blote voeten of naaldhakken achter het stuur mag zitten in Spanje? Dergelijke regels lees je hier.

Heb je nog een leuke tip, laat deze dan achter in een reactie!

Met kinderen

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om ’s nachts te rijden, het is rustiger op de snelwegen, zeker door Parijs en de meeste kinderen slapen heerlijk door. Maar het is natuurlijk wel vermoeiend, en was de vakantie nu net niet bedoeld om bij te komen?
Maar hoe hou je ze dan bezig? Vooral als ze snel wagenziek zijn, is een boek, tablet of zelfs een film niet altijd de oplossing. Je kunt kiezen voor spelletjes als Autobingo, Ik zie, zie, wat jij niet ziet, Wie ben ik (door ja/nee vragen stellen er achter proberen te komen), tekeningen maken op de autoruit mbv whiteboardmarkers (met een keukenrolpapiertje veeg je het er weer af) enz.

Op zoek naar nog meer tips? Kijk dan op

Bon voyage, rij veilig, en een hele fijne vakantie (en voorpret!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s